Facebook és tumblr gyüjtő oldalak

Facebook és tumblr gyüjtő oldalak

TUMBLR GYORSTALPALÓ

2020. október 07. - Jozsef.Nemeth

1. Mi a tumblr?

A tumblr egy ingyenes mikroblogszolgáltató, ami rendkívül gyorsan enged tartalmat közzétenni — egy gombnyomás követni valakit, és a tartalmát szintén egy gombnyomással reblogolhatjuk a saját blogunkra, ha megtetszik. Egyszerre lehetünk tartalomgyűjtők és tartalomelőállítók, egyik sem zárja ki a másikat. Van, aki csak saját dolgot tesz ki (saját fotókat, írásokat, rajzokat, videókat, podcastokat), más pedig tematikusan gyűjti a többiek tartalmát, gyakorlatilag kurátorként működik, esetenként (de nem kötelezően) kommentálja és kiegészíti a bejegyzéseket.

A blogok a felhasználók túlnyomó többségének önkifejezési, rajongási funkciót töltenek be, a szerzők az őket érdeklő témákat gyűjtik össze, a legtöbben afféle virtuális jegyzetfüzetnek használják, és sokkal privátabb, bensőségesebb a hangulat, mint egy hagyományos blognál. Ezt a saját nyelvezet, “szakszavak” is erősítik — a tumblr olyan, mint egy titkos társaság, sajátos életforma, belső poénokkal és a különbözőségek ellenére sok közös ponttal. Nagyon meg lehet szeretni, mert tényleg jó a társaság, és vicces, inspiráló, egyszerre nagyon lökött és közben — nyilvánvaló kivételektől eltekintve — mégis nagyon okos, empatikus, nyitott a banda. :) A többi blogszolgáltatóhoz képest szerintem a tumblr-ön aránylag több az életben egyébként visszahúzódó, introvertált, magát furának érző vagy barátokat nehezen találó felhasználó, akiknek a tumblr remek lehetőséget ad az önkifejezésre, megnyílásra, és a szociális szorongások nélküli kommunikációra, társas életre. Többen használják ugródeszkának, keresetkiegészítésnek az oldalt: itt osztják meg írásaikat, rajzaikat, és ezekből online boltot is tartanak fenn; munkáikat pólókon, bögréken árulják, felkérésre rajzolnak, rajongói conokon vesznek részt.

tumblrdash

2. Hogyan kell regisztrálni és használni?

Pofon egyszerűen. Felmész a tumblr.com-ra, megadod az e-mail címedet, a jelszavadat, a választott felhasználóneved (ami majd a blogod elérési útja is lesz, pl. gyongyhajulany –> gyongyhajulany.tumblr.com; haha, ilyen blog még nincs), és már kész is vagy. Ekkor eljutsz a dashboard-ra (ami olyasmi, mint a Facebookon az üzenőfal), ahol a saját bejegyzéseidet és az általad követett emberek bejegyzéseit látod, időrendben, illetve itt jelennek meg az értesítések is (notes), ha valakinek tetszett a bejegyzésed (like), vagy reblogolta, esetleg válaszolt rá (reply).

Elég egyszerű a felület, gyakran módosítják, és akkor kitör a tumblr-forradalom, de aztán mindenki megszokja, és megy tovább az élet. :) Felül a nagy ikonokkal választhatod ki, hogy milyen típusú bejegyzést szeretnél írni: szövegeset, képet akarsz feltölteni, megosztanád egy kedvenc idézetedet, és így tovább. Legfelül a házikó ikonnal tudsz mindig visszatérni a dashboardra, a levél ikonhoz fog érkezni minden bejövő leveled (ha piros szám jelenik meg mellette, akkor örülhetsz, mert kaptál üzenetet). :) Ezekre válaszolhatsz nyilvánosan, illetve ha nem anonim emberke küldte, akkor privátban is.

Felül jobb felső sarokban a nagyítós rubrikában tudsz keresni téma illetve címkék szerint — a címkézésről majd később még írok bővebben, mert fontos. A jobb oszlopban található a blogod, ha rákattintasz a nevére, a dashboardon csak a saját bejegyzéseid látszanak. Hozhatsz létre mellékblogot is (sideblog), ha esetleg külön akarod választani a témáidat, de ha kérdést írsz valakinek névvel, mindig a főblogod nevével jelenik majd meg, és ha valakit bekövetsz, akkor is a főblogod nevét jelzi majd ki az illetőnek. A Customize részen tudsz sablont választani a blogodra, írhatsz bemutatkozó szöveget, tölthetsz fel avatart, és itt kapcsolhatod be azt is, hogy szeretnél-e kérdéseket kapni, illetve ha igen, akkor anonim kérdéseket is vállalsz-e. Ha nagyon profi vagy, belenyúlhatsz a kódba is, én csak itt a blogomon szórakozom ezzel, a tumblr-ön megelégszem egy teljesen gyári sablonnal. :)

Ha megtetszik egy tumblr oldal, és be vagy jelentkezve, a jobb felső sarokban a +Follow gombra kattintva követheted. (Ha pedig már nem akarod, akkor ugyanezen gomb helyett az -Unfollow jelenik meg, kattints erre, és nem látod többet.) A dash-en megjelenő bejegyzéseknél is követhetsz, ha pl. X reblogolta Y-t, és te szívesen bekövetnéd Y-t, hogy eleve lásd az ő összes bejegyzését is, akkor a neve melletti + jelre kattintva közvetlenül a dashboardról is követhetsz be embereket. Követendő blogokat a keresőben találhatsz, keress rá azokra a témákra, amik érdekelnek. Ha megtetszik egy kép, akkor a bejegyzés alatti [icon icon_name=”icon-retweet” icon_size=”” icon_style=””] jelre kattintva tudod reblogolni. Az én tumblr oldalamat itt találod, kövess be, ha akarsz. Szép belső terek, kaják, egyre gyakoribb kérdések (angolul is, mert valahogy lettek külföldi olvasóim is, és tök aranyosak! ♥), és egy csipetnyi fandom található nálam. Én is firkafüzetnek használom általában, nekem tumblr-özni kikapcsolódás, nem munka. :)

3. Milyen tartalmat találhatok itt?

Alapvetően tartalom szerint két nagy bandát lehet megkülönböztetni: a fandom blogokat, meg a többit. A “többi” lehet hipsterblog univerzumos, dalszöveges, meg starbucksos fotókkal, vagy például fitspo — ezek a sportolásra, egészséges életmódra buzdító blogok (fit + inspiration), ego blogok, humorblogok, és felnőtt tartalom is megjelenik. A fandom blog általában egy (vagy több) érdeklődési kör köré szerveződő bejegyzéseket, zömmel képeket, gifeket (ezek azok a képek, amik mozognak — tiszta Harry Potter, ami egyébként az egyik legaktívabb fandom :)), videólinkeket, kommentárokat, elemzéseket jelentenek, de nagyon sokan teszik ki a saját rajzaikat, írásaikat (fanfiction) is. Vannak kifejezetten egy-egy színész köré épülő blogok, mások pedig sorozatokat (Supernatural, Merlin, Doctor Who, Sherlock, Hannibal, Teen Wolf — csak hogy az éppen nagyobbakat említsem), filmeket (Avengers, és most éppen Pacific Rim), könyveket vagy ezek adaptációit (Hunger Games, Harry Potter, Gyűrűk Ura & Hobbit) veséznek ki a utolsó képkockáig és minden karakter pontos szemöldökrezdüléséig. :) Megdumálják, hogy ki kiknek szurkol, hogy összejöjjenek (shipping), ezen néha összevesznek, például a Harry/Hermione csapat a Ron/Hermione csapattal ölre tud menni. Igény szerint lehet ebben részt venni vagy kivonódni a buliból. :)

A korosztály eléggé megoszlik, rengeteg a kamasz (főként lányok), de alapvetően nagyon jó, baráti, szinte családias a közhangulat, néhány nagyobb felhördülést eltekintve. Az emberek zömmel rendkívül toleránsak, liberálisak (gyakoriak a feminista, pro-choice, body positive, sex positive, lgbtq, emberjogi tartalmak), egymást inkább bíztatják, motiválják a lehúzás helyett, ami rendkívül szimpatikus és tényleg addiktív, mert ha jó blogokat követsz be, akkor nagyon üdítő jófej embereket olvasni. De az biztos, hogy kell hozzá egy fiatalos mentalitás, mert eléggé pörög az élet, sok az internetes mém, kortárs (zömmel angolszász) kultúra, aktuálpolitikai tartalom, és hamar idegesítő lehet, ha nem tudsz lépést tartani. Az olvasók kérdéseken (ask) keresztül léphetnek kapcsolatba a blogok szerzőivel, amennyiben engedélyezve van, akár anonim módon is. Ez vagy őszinte megnyilvánulásokra, gyakran tabuk nélküli kérdésekre ad lehetőséget (ami fantasztikus), vagy arctalanság mögé bújó gyűlöletre (anon hate, cyber bullying, ami nem fantasztikus).

De igazából az a szabály, hogy nincs szabály, ezek csak tendenciák, a saját blogjára mindenki azt tesz ki, amit akar, a te birodalmad, a te felségterületed. Illetve legyél kedves, ne másolj (tehát ha tetszik valakinek a rajza, ne saját tartalomként töltsd fel, hanem reblogolj tőle, és jelöld a forrást!), és minden rendben lesz. :)

4. Hogyan szerezzek követőket?

Tumblr-t szerintem általában nem a népszerűség miatt nyit az ember, és akkor is megmarad nagyon személyesnek egy-egy blog, ha több tízezren követik. A nagyon népszerű (tumblr famous) felhasználók sokszor fejezik ki, hogy ők még mindig minden követőnek úgy örülnek, mint az első napon, és minden kérdést, like-ot szívesen fogadnak — ez az alázat nagyon szimpatikus tud lenni. Nekem ötszáz követőm van, nem is tudom, hogy jött össze ennyi, mert tényleg csak úgy hobbiból pakolgatok ki dolgokat, a saját szórakoztatásomra. :) Sokan azért nyitják az oldalukat, hogy tarthassák a kapcsolatot a barátaikkal, beszélgetnek, megvitatják a dolgaikat — kicsit kevésbé zajos a platform, mint a Facebook, és sokkal vizuálisabb is, ezért jól lehet inspirációkat, képeket megosztani.

Ha szeretnél embereket elérni, taggeld a bejegyzéseidet. Ez nem csak a követők miatt, hanem egyébként is rendkívül fontos szerepe van. A taggelés (címkézés) tematizálja a bejegyzést, így amikor valaki rákeres például arra, hogy “star trek”, akkor a te bejegyzésedet is látni fogja. A címkéket lehet szűrni — feliratkozol arra, ami érdekel, így nem kell mindig beírnod a jobb felső sarokban található keresőre. Ha tetszik egy címke, és követnéd, meg fog jelenni egy kék “track” feliratú gomb, arra nyomj rá, onnantól követed a címkét. A címkéket negatívan is lehet szűrni, tehát például ha nem akarsz valamit megjeleníteni, akkor letilthatod, hogy látszódjon a dashboard-odon. Erre a Tumblr Savior nevű kiegészítőt használják a legtöbben. Hasznos letiltandó tagek: bármilyen spoiler (pl. ha nézel egy sorozatot, akkor mondjuk a “#sorozatneve spoiler” taget érdemes tiltani), erotikus tartalmak (#nsfw, #porn, bár utóbbit van, aki a kajás bejegyzésekre is ráteszi, vagy szép könyvekre, vagy bármi, ami istenien néz ki :D). Nagyon fontos a trigger warning (tw), vagyis olyan figyelmeztetés, amit azokra a bejegyzésekre kell tenni, ami felkavaró tartalmat jeleníthet meg. A felhasználók közül többen küzdenek olyan betegségekkel, traumákkal amelyeknél nem szerencsés, ha például vért látnak, vagy anorexiával, öngyilkossággal, megerőszakolással kapcsolatos dolgokat olvasnak. A közösség őszinte és társadalmilag aktív jellege miatt ezek gyakran felmerülnek, de címkézni kell őket, még akkor is, ha a témák támogató vagy elemző cikkek, statisztikák, riportok, és nem explicit képek formájában jelennek meg. Az is lehet, hogy valaki egyszerűen csak nem akar ilyen tartalmakat látni, ezért ilyenkor érdemes a megfelelő tageket tiltani, pl. vér esetén a “#tw: blood” címkét. Ezekhez persze az is marhára kell, hogy aki ilyen képet tesz ki, az pontosan felcímkézze, különben nem fog működni a szűrő. Mivel azonban eléggé nyitott a közösség, és figyelnek egymásra, ez nem szokott gond lenni. Azért futottam már bele spoilerbe, amibe nem akartam, mert az illető elfelejtett taggelni, és mire eszébe jutott, már késő volt. Ez nálam kisebb gond, csak bosszúságot okozott, de akinek lehet egy pánikrohama egy adott képtől, annál már nem csak bosszúságról van szó. Szóval szerintem a tumblr netikett alapvető fontossága a taggelés, minimum a spoilerket és a felkavaró tartalmakat illetően. Ha nem címkézed fel, éppen melyik sorozatról vagy színésznőről tettél ki képet, az nem akkora tragédia, csak a te blogod kereshetősége szempontjából lehet érdekes.

A bejegyzés trackback címe:

https://facebookestumblr.blog.hu/api/trackback/id/tr4316230652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Tamási fürdő, menedzserszűrés, goose down, szonyegtisztitas, best goose down, vízszerelő és fűtésszerelő, autó alkatrész, kipufogó, zárjavítás, video marketing, fürdő

fürdő goose down, menedzserszűrés keresomarketing best goose down goose down comforter szonyegtisztitas vízszerelő és fűtésszerelő video marketing autó alkatrész kipufogó Tamási fürdő, menedzserszűrés, goose down, szonyegtisztitas, best goose down, vízszerelő és fűtésszerelő, autó alkatrész, kipufogó, zárjavítás, video marketing, fürdő